AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A lengéscsillapító fejlődése az évek során

Ha az autók belső kiegészítőiről beszélünk, akkor a lengéscsillapító semmiképpen nem maradhat ki a felsorolásból. Ez egy olyan szerkezet, amely nagyon sokat fejlődött az évek során. Bár a régebbi modellekben is megtalálható, napjainkban elengedhetetlen, hogy a lehető legjobb minőségű legyen. Régebb ez nem volt olyan fontos szempont, azonban napjainkban már nagyon sok ember aszerint választja ki a kocsiját, hogy abban milyen fajta lengéscsillapító található.

A lengéscsillapító feladata

Mint, ahogy a nevében is benne van, a lengéscsillapító feladata az autó stabilizálása, amikor a talaj nem teljesen egyenletes, vagy amikor a túl nagy sebességgel való haladáskor a kocsi „kileng”. Ez két szempontból is nagyon fontos: az első természetesen a biztonság, a második pedig a komfortosság. A régebbi kocsiknál a mai lengéscsillapítók elődjével találkozhatunk. Bár a szerepük ugyanaz, mint a mostaniaké, nem összehasonlítható a kettő. Biztosan Ön is ült már régebbi típusú autóban. Hogyha igen, láthatta, hogy azok mennyire ráznak, és kilengenek akkor, amikor a sebesség túl nagy, vagy a talaj nem egyenletes. Régebb luxuscikknek számított egy olyan autó, amelyikben elfogadható lengéscsillapító volt. Mára már azonban alapértelmezetté vált, hogy az nagyon jó minőségű legyen, és nagyon sokan választják ki az autókat aszerint, hogy milyen fajta található benne.

A lengéscsillapító fejlődés

Lengéscsillapító tuning

Azonban van más módszer is, hogy elérjük a kívánt stabilitást. Hogyha gyárilag nem is teszik bele az autónkba a legjobb fajta lengéscsillapítót, van rá lehetőség, hogy feltuningoljuk ezt a részt is. Azonban arra vigyázni kell, hogy ennek olyan fajtáját válasszuk, amelyet a kocsi modellje is „megbír”. Az emberek nagy része fontosnak tartja, hogy az autó stabilitása tökéletes legyen, azonban van olyan eset is, amikor ez pont ellenkező hatást vált ki: aki érzékeny rá, gyakran lesz rosszul az olyan autókban, amelyeknek felfüggesztése túlságosan is stabil, mert olyan érzése támad, mintha csak suhanna a levegőben, és nem pedig egy járműben ülne. Tanácsos ezt tudatosítani, mielőtt az ember egy új autó megvásárlása mellett dönt, mert az ilyen dolgok tönkretehetik az utazás élményét. Az említett típusba tartozó emberek sokkal komfortosabban éreznék magukat egy régi típusú autóban, azonban ma már nem gyártanak olyanokat. Az egyetlen lehetőség, hogy használt autót vásárolnak, vagy pedig alaposan megvizsgálják, hogy a lengéscsillapító ne legyen túlzottan jó minőségű.