AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Cserélhető akkumulátorral jön a városi E-taxi

Adaptive City Mobility (ACM) lesz a hivatalos angol neve annak a városi taxiszolgáltatási modellnek, amit a hannoveri Cebit elektronikai kiállításon és vásáron mutattak be, és amelynek lényege az elektromos meghajtás cserélhető akkumulátorral.

Elektromos minitaxikkal a jövőbe

A három személyes, alig 3,3 méter hosszú elektromos minitaxikat a középre helyezett vezetőülés és az egymáshoz képest eltolt két hátsó ülés jellemzi. Ezzel sikerült az autó nagyságához képest is elég helyet teremteni az utasok számára, akik kényelmesen kinyújthatják a lábukat is. A vezetőt plexit fal választja el az utasoktól. Elég hely áll rendelkezésre a csomagok számára is. Az alapesetben 260 literes csomagtér a két hátsó ülés kiszerelésével 1300 literre növelhető. A szállítható teher súlya 380 kilogramm lehet. Ez különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy az egész jármű súlya – az akkumulátorok nélkül – 450 kilogramm.

 

A városi elektromos taxi akkumulátora

 

Az akkumulátorok is könnyűek és cserélhetők

Az elektromos minitaxi energiaforrása egy Lithium-ion akkumulátoregyüttes, amelyben 6 darab, egyenként 15 kilogrammot nyomó akkumulátor van. Ezek összteljesítménye 1,9kWh. A motor 19 lóerőt tud, amivel 90 kilométeres óránkénti sebességet lehet elérni és töltés nélkül 160 kilométert lehet megtenni. Mivel az akkumulátorok feltöltése 6 órát venne igénybe, a tervezők inkább azok cseréjére építenek. Ehhez természetesen megfelelő infrastruktúrára lesz szükség. Ez azt jelenti, hogy a koncepció kiagyalói az autóval együtt akarják létrehozni az akkumulátorok cseréjét lehetővé tevő hálózatot is. Ennek már van hagyománya, mivel egy amerikai cég, a Better Place már évekkel ezelőtt Izraelben és Dániában sikerrel tesztelt egy ilyen megoldást a Renault-val kooperálva.