AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Céges autók Magyarországon

A cégautó alapvető juttatási formának számít ma Magyarországon, a néhány személyes cégektől kezdve a multikig, mindenki él a lehetőséggel. Ezt válthatja ki a gépkocsi-hozzájárulás, amely kevésbé költséges alternatíva, a cégek így tudnak faragni a kiadásaikon.

 

Vásárlás helyett a tartós bérlet

 

Egyre jellemzőbb, hogy a cégek vásárlás helyett a céges kocsi tartós bérletét választják. A jelenleg érvényben lévő jogszabály alapján tartós bérletbe adott személygépkocsi az, „amelyet egy éven túli időszakra vagy határozatlan időre adtak bérbe, feltéve, hogy a bérbe vevő üzembentartói jogát a hatósági nyilvántartásba bejegyezték”. A néhány személyes cégektől kezdve a multikig, sokan választják a tartós bérlet lehetőségét. Az, hogy ez mennyibe kerül, sok mindentől függ, 50 ezer forinttól kezdve akár 1 millió forintba is kerülhet. Befolyásoló tényező például az autó márkája, a futamidő vagy a kilométerszám. Ha reális havi díjat akarunk mondani, akkor a kb. 100-200 ezer forintos díjat említhetjük.

 

Cégautó

 

4-9 millió forint

 

A céges autókra jogosultakat 2 fő csoportba sorolhatjuk. Az egyik ilyen azoké, akik a napi munkavégzéshez használják a kocsit, náluk a magánhasználat is megengedett, ám havi átalány díjat kell fizetniük. A másik csoport azoké, akik a juttatási csomag részeként kapják a kocsit. Ide sorolhatjuk a kiemelt munkakörben alkalmazott szakértőket, valamint a közép- és felsővezetőket. A gyártmányt, típus választását általában a vállalati szabályzatban leírtak alapján végzik. Az árkategóriát főként a felszereltség és motorizáltság befolyásolja, s végül leginkább a jelentős engedmények. Átlagban elmondható, hogy a cégek 4-9 millió forintos ársávban választanak cégautókat.