AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A britek harmada már ma is önjáró autót venne

Egy brit felmérés szerint az emberek fele már ma is szívesen venne önjáró autókat, sokan ugyanakkor idegenkednek az autonóm kocsiktól.

 

Az önjáró autók biztosítása olcsóbb lesz

 

Az AXA biztosítótársaság által rendelt közvélemény-kutatás szerint az emberek egyre inkább elfogadják az önjáró autókat, a britek harmada már kész ilyen autót venni. Sőt, kétharmaduk jól érezné magát egy ilyen járműben, függetlenül attól, hogy meg is venné-e már. A válaszolók elsősorban azt nevezték meg az autonóm kocsik előnyeként, hogy nem kell idegeskedniük a forgalom miatt, de sokan azt is megemlítették, hogy ezekkel az autókkal nem lehet eltévedni. A biztosítótársaság arra is felhívta a figyelmet, hogy az új technológia akár 50 százalékkal is csökkentheti a balesetek számát. Ez nemcsak a személyes biztonságot növeli, hanem csökkenti a biztosítások árát és a várható szerviz költségeket is. Járulékos hasznon a hatékonyabb üzemanyag fogyasztás, a környezetszennyezés visszafogása.

Britek önjáró autót vennének

 

Sokan ugyanakkor kényelmetlenül éreznék magukat sofőr nélkül

 

Sokan azonban idegenkednek az önjáró autóktól, kényelmetlenül érzik magukat, vagy akár félnek is, ha nincs sofőr, vagy egyszerűen zavarba ejti őket a technológia. Például a nők 10 százaléka azt mondta, soha nem lesz hajlandó ilyen autóba ülni. Úgy vélik, az önjáró autók soha nem lesznek elég biztonságosak, pedig a tény az, hogy a brit közúti balesetek 90 százalékát emberi hiba okozza. Sőt, a műszaki hibák egy része is a szerviz elmulasztására, tehát emberi hanyagságra vezethető vissza. A biztosítótársaság szerint a információ hiánya okozza a félelmeket. Szerintük még egy különleges szempont is felmerült: ezek az autók azokat is ki tudják szolgálni, akik fogyatékosságuk miatt egyébként nem vezethetnek.