AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Biztos, hogy alaposan felkészült a télre?

Amikor az autó téli felkészítésére gondolunk, nem a karosszéria fényezése jut eszünkbe első lendülettel, hanem mondjuk a téli gumik vagy az akkumulátor állapota. Pedig a téli időszak az autó „ruháját” ugyanúgy igénybe veszi, mint a miénket. Az alváz és a karosszéria legnagyobb ellensége a rozsda, a téli hó, jég, latyak mind-mind kedveznek a rozsdásodásnak. 

 

Nézzük át alaposan!

 

Ha még eddig nem tette meg, alaposan nézze át járművét minden oldalról, van-e rajta bármilyen sérülés. Ahol már a fém is látszik, ott ki kel javíttatni, még mielőtt rendszeresen elkezdik sózni az utakat – és mielőtt felkenjük a tartós ápolószert. A sós, koszos hólé garancia a rozsdásodásra, a felvert kavicsok is felkarcolhatják az alvázat, a karosszéria alsó részét, és máris ott a sérülés. A rozsdát egyébként nem érdemes házilag lekapargatni. Kérjünk szaksegítséget!
Ha megvolt a sebkezelés, alapos vegyszeres mosás után lekenhetjük a karosszériát tartós viasszal. Félévente kell megismételni, a felület taszítja a vizet, jól bírja a mosást, szép fényt ad az autónak. A hóval együtt nem csak jég, hanem keményebb porszemcsék is a karosszériákra kerülhetnek. A viaszréteg megvédi a felületet az így szerezhető karcolástól is, sőt: a meglévő kisebb karcolásokat is el tudja fedni. A másik megoldás, amelyről az utóbbi években olvastunk, a nanotechnológián alapuló védőfolyadék. Bár az ára borsosabb, elég megismételni a kezelést kétévente. A hatásáról röviden annyit, hogy a folyadék vékony, átlátszó, vízlepergető és légáteresztő réteget képez a kezelt felületen. A karosszéria gumi részeit is töröljük át a megfelelő ápolószerrel, nehogy idő előtt tönkremenjenek!

 

Alapos felkészülés a télre

 

Az éjszaka réme

 

Nem mehetünk el az éjszakai parkolás mellett. Ha fűtetlen a garázsunk, a hőingás miatt pára képződik: ne ponyvázzuk le az autót, amennyiben nem jól szellőző típus a ponyva! Ugyanez vonatkozik a kültéri parkolásra is. Száraz felületre parkoljunk, és jól szellőző ponyvával takarjuk le az autót, ha védeni akarjuk az időjárás viszontagságaitól, és az egyéb rá hulló dolgoktól. A szellőző típus nyilván drágább, de az sem olcsó, ha a rozsdás autót kell helyrekalapáltatni. Az olcsó nejlon autótakarók alól viszont nem tud kiszellőzni a pára, és már képződnek is a rozsdapöttyök. Elég egy icipici sérülés, amit nem veszünk észre. 
Ha lehet, ne fa alatt állítsuk le az autót, mert a szél leverheti az ágat, vagy a hó súlya alatt rászakadhat az autóra. Akkor a karosszériát sem a nanotechnológia, sem a tartós viasz nem védi meg – bár ha ráesett az éjjel húsz centi hó, lehet, hogy nem lesz semmi baja. A havat jobban tesszük, ha nem jégkaparóval próbáljuk levakarni, mert azzal is megkarcolhatjuk a karosszériát. Óvatosan a jégcsapok eltávolításával is! A jégkaparó helyett sokan gumi eszközökre, jégoldó sprayre esküsznek.