AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az autókban levő ékszíjak

Sok olyan alkatrész található az autókban és az egyéb gépjárművekben, amelyeket az átlagember nem ismer. Azonban ez nem azt jelenti, hogy nem is tanulhatja meg, hogyan működik, és nem cserélhetné ki ő maga, ha az meghibásodik.

 

Mire valók?

 

Az ékszíjak használatára akkor van szükség, amikor két forgó összekötésére nem elegendő a fogaskerék. Ez általában akkor áll fenn, amikor túl távol vannak egymástól a bizonyos részek, és ezért egy hosszabb eszközre van szükség, hogy ezeket összekösse. Ennek az eszköznek a segítségével valósulhat meg az energiaátvitel a két forgó tengely között. Ez egy olyan módszer, amelyet már régóta felfedeztek, használatuk tehát nem az autóknál kezdődött, hanem már a gőzgépeknél. A szíjak segítségével nagyban leegyszerűsödik az energiaátadási folyamat, és működés közben szinte semmi energia nem megy kárba. Többféle fajtájuk is létezik. Ezek közül elsősorban a bordaszíjat kell kiemelni. Ha hosszában bordázott fajtáról beszélünk, akkor tudnunk kell, hogy az több párhuzamos ékszíjat helyettesít. A lényege, hogy sokkal több fordulatszámot visel el, mint a hagyományos fajta, és sokkal több funkciót is lát el egyszerre. Egyszerre viszi át az energiát a főtengelytől a generátorra, a klíma berendezésre, és a szivattyúkra. A másik, amelyet meg kell említeni, az a keresztben bordázott fajta. A keresztbordásoknak az a lényegük, hogy egyszerre több meghajtást tudnak elvégezni párhuzamosan. Ezeket általában a régebbi lánchajtásos helyett használják. Akármelyikről is beszélünk, sajnos számításba kell vennünk, hogy ezek egy idő után meghibásodnak. Ez azt jelenti, hogy szükség lesz a teljes cseréjükre. Szerencsére ez egy bevett szokásnak számít…

 

Az autó ékszíja

 

Csere?

 

Most pedig az örök kérdés: mikor lesz szükség az autó ékszíjának cseréjére? Mivel ezek folyamatosan igénybe vannak véve, nagyon hamar meghibásodnak. Ez pedig, ha hirtelen történik, azzal jár, hogy nem indul majd el az autó. Ezért is olyan fontos, hogy ne csak akkor cseréljük le, amikor már bekövetkezett a meghibásodás, hanem azelőtt. Az ilyen meghibásodásokat könnyen meg lehet előzni a rendszeres ellenőrzéssel, vagy ellenőriztetéssel. A meghibásodások nagy része nem az elhasználódásnak, hanem a nem megfelelő karbantartásnak köszönhető. Ezért, ha csak tehetjük, figyeljünk oda ezekre a dolgokra, és ne csak akkor, amikor már jelentkezik a probléma, hanem például félévi rendszerességgel.