AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Vekni újra vekni lesz

Veknit csak a Kislány hívta Vekninek. Mindenki más Vekinek ismerte, a legtöbben nem is tudták az igazi nevét.

Studebaker Vekni elnevezésének története

studebaker veki vekniEzt a Vekit vidékről hozta magával, egyik onnan feljött barátja hívta őt így a körúti sörözőben, és ez megtetszett a társaságnak. Főleg az akkor ott halott legenda keltette fel a banda érdeklődését. Azt állította ugyanis ez a barát, amúgy roppant jó arc, hogy Vekit odalent azért hívták városszerte Vekinek, mert egyszer a háromnapos kiutazást lehetővé tevő kis határ átlépővel kiment Jugóba. Addig stoppolta az autókat, gyalogolt néha, ment át nem egészen hivatalosan még egy határon is oda-vissza, amíg eljutott Civitavecciába, Róma kikötőjébe. Megnézte a tengert arról az oldalról is, valamit beszélt is vele, felvett egy kavicsot, és rohant vissza, hogy ne kelljen sokat magyarázkodnia az itthoni határon... Aztán, hogy elkottyantotta a történtek néhány részletét az egyik szombati kocsmázás alkalmával, amikor a korsóba dobta a kavicsot, úgy itta le róla sört, az egyik lány, akinek nagyon tetszett Civitaveccia neve (talán a fiú is), elkezdte őt Vecchiózni. Vecchio lett hát, Öreg. Valaki egyszer hivatalossá is tette a nevet: Vecchio Civitos – mutatta be az egyik buli alkalmával.

Vecchiónak hívta mindenki a srácot, ebből lett a Veki, és úgy is maradt.  A Kislány is a Veki nevet halotta először, de azonnal Veknit mondott. És mert hamvas volt, babarcú, nagy szemű, gyönyörű alakú a Kislány (félt is tőle, meg a majd hét éves „korkülönbségtől” Veki), és régóta az első volt, akinek a társaságában igazi melegséget érzett ott belül a fiú, elfogadta ezt a Veknit, egyre inkább ő is így gondolt magára, és furcsállotta, hogy a többiek még mindig Vekinek hívják őt.
Már öreg együttjárás volt az övék, amikor a fiú megtudta, miért is lett ő Vekni. A Veki már foglalt volt a Kislánynál. Egy autót hívott így, az elsőt, amire emlékezett a család nem kevés autója közül. Studebaker volt, régebbi, mint ahogy ő megszületett, de hozzájuk már babakorában került. Hatalmas orra volt ennek a kocsinak, kicsit magasra tartva, feltűnő, krómozott hűtőráccsal az elején, krómkeretes lámpákkal két oldalt, és nagy, csillogó lökhárítóval. Krómléc futott végig az oldalán, az szegélyezte a tetőt is, amely a szélvédő fölött előreugrott lágy ívben, mintha eresz lenne. Sokat gondolkodott a Kislány, hogy volt e fecskefarka, de valami olyasmije volt, az biztos. Hosszú hátulja volt az autónak. A gumikon fehér csík volt oldalt. Emlékezett még, hogy apja morgott egyszer, hogy kicsit fogy az olaj, eszi az olajat, ezért volt is mindig egy kevés a kenőanyagból hátul, a hatalmas csomagtartóban. Ennek a flakonja kente össze a kedvenc takaróját egy hosszabb úton.
Studebaker autót hívta mindenki Bekinek a családban, csak a Kislány mondta Vekinek. Így hívta később is, amikor már ki tudta volna mondani a Bekit, magában többnyire, mert kivel beszélgetett volna egy régi, másoknak tán sohasem volt Studebakerről. Veknitől tudta meg a Kislány, hogy GM márka volt ez is, odaát Stude a kocsi beceneve, hogy sokféle készült belőle, némelyik legendás, mint a 53-as Commander vagy az 58-as Golden Hawk, de a 40-es évek modelljei voltak a legnépszerűbbek, a 20-as, 30-as években készül kocsik pedig igazi veterán ritkaságok, klubjaik vannak sokfelé a világban.
A Kislánynak mindez egyáltalán nem volt fontos. Ő annyit tudott, hogy volt egy régi autó, amelyik neki nagyon tetszett, nagyon szerette és Vekinek hívta. Közben végigmérte a fiút, nézte a dús, hosszú haját, borostás arcát, keskeny csípőjét. Úgy döntött, a fiú fontosabb. Többé nem hívta Vekninek. Vekit mondott ő is, mint a többiek. Az autóra meg Bekiként gondolt volna, ha gondolt volna rá, de ez valahogy elmaradt.
 

Autóalkatrészek és autós termékek. Kiválló minőség alacsony árak!