AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az álomautó

Gyerekkorában autóskártyával is játszott Laci. Itt volt Cadillac, Ford Thunderbird, olyat nem látott az itthoni utcákon soha.

Amerikai álomautó

Mercury Comet, az álomautóPlymouth, Chevrolet előfordult a szegedi utcán is. Igazi, nagy és impozáns amerikai autót viszont Pesten látott Laci, méghozzá egészen közelről. Unokabátyja baráti körébe tartozott az a szerencsés srác, aki már majdnem a tulajdonosa volt. Magát a történetet akkor sem értette egészen Laci, nem is szokták az ilyet akkoriban egészen pontosan, minden részletre kiterjedően elmesélni. Volt benne egy lány, akinek valahogy vagy hozták a szülei, vagy küldték a szülei, talán nem is ők, hanem a rokonai egyenest Amerikából,  és ajándékba ezt a gyönyörű kocsit.

Az unokabáty barátja meg udvarolt ennek a lánynak, egészen komolyan, és mivel hivatásos sofőrök és autóbolondok voltak mind a ketten, meglehetősen gyakran és meglehetősen közelről csodálhatták az autót. Ford Mercury néven emlegették a nagyfiúk a kocsit, egy Mercury Comet volt, akkora motorháztetővel, mint egy teniszpálya, mondogatták csodálattal. De leginkább a színe volt csodálni való, ma úgy mondanánk, hogy kék metál. De akkor még nem használták a metál kifejezést.
Laci egyszer ott volt a fiúkkal, amikor tisztogatták a motort, törölgették, nézték, hogy jó-e, és elég-e benne az olaj, átvizsgálták a hatalmas karburátort . Mintha hathengeres soros motornak titulálták volna a hatalmas gépet. Laci csodálkozott, hogy ennek is olyan kormányon elhelyezett váltója van, mint a jól ismert Warszawának, és állítólag csak három fokozatú volt, pedig a Varsó is négy sebességet „tudott”. Igazából mégis a hatalmas bőrülések, a kényelmes belső fogták meg a gyereket. Meg az, hogy hátul ugyan széles az ülés, de a „coupe” – mert így írták – kivitel miatt elég alacsonyan volt a feje fölött a tető. És azon is lehetett csodálkozni, hogy ekkora kocsinak csak két ajtaja van (hogy, hogy nem, de hátra beszállni sem volt gond), mint a Trabantnak.
Nem nagyon tudott betelni a kocsival Laci. Ha vendégségbe ment, igyekezett úgy intézni, hogy ha csak egy mód volt rá, „találkozzon” az autóval. Egyik alkalommal azzal fogadták a fiúk, hogy nincs már meg a kocsi. A lánynak dolga volt valamerre a városban, odalépett hozzá egy férfi, és azt mondta:
- Ihász Gábor vagyok. Hölgyem, én két éve erről a kocsiról énekelek. Megvenném.
1980 nyara volt. Laci később úgy hallotta, az autóval Monyók Gabi jár. Tőle néha még a rádióban is hallotta Ihász Gábor dalát: az én álmom egy ezüstkék autó.

 

Autóalkatrészek és autós termékek. Kiválló minőség alacsony árak!