AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az autó lengéscsillapítója

Senki sem szereti azt az érzést amikor autóvezetés közben, a hepehupás utak miatt, az utazás kényelmetlen és rázkódós. Ezért a kellemetlenségért, a gépkocsi egyik fontos alkatrésze lehet a felelős, méghozzá a lengéscsillapító.

A lengéscsillapító szerepe és működése

A lengéscsillapítónak kulcsfontosságú szerepe van. Az alkatrész közepén áthaladó tömörödő rugók, ha az autó kátyúba ér, összenyomódnak, majd felengednek, ezzel biztosítják az autónak, hogy a súly mindig a középpontban maradjon. Így teszik lehetővé, a simább és kényelmesebb utazást. A lengéscsillapító szerepe, hogy az egyeletlen útfelületen is, mindig tartsa a kocsi kerekeit az út felszínén, ezzel segíti az autót, hogy megfelelően tudjon fékezni, amivel elkerüljük az estleges ütközéseket, valamint fordulás közben biztosítják, a tökéletes stabilitását. A lengéscsillapítók akkor lépnek működésbe, amikor az autó kerekei az úton lévő dudorokhoz érnek, vagy az itt lévő lyukakba ütköznek. Ekkor a lengéscsillapítók, a felfüggesztési rendszer kinetikus energiáját felveszik, és átalakítják ezt hőenergiává, amelyet ezután a légkörbe bocsátanak ki. A lengéscsillapítókat legjobban az olajpumpához lehetne hasonlítani.

Lengéscsillapító autóban

Hogyan vehetjük észre, hogy a lengéscsillapító cserére szorul?

Mivel a lengéscsillapítók szinte mindig dolgoznak, még akkor is, amikor például kiszállunk az autóból, ezért ez a folyamatos használat nagyon megviseli. Úgy vehetjük észre a legkönnyebben, hogy a lengéscsillapító elkopott, vagy nem működik megfelelően, hogy fordulás közben az autó sodródik, és az eleje ráz. Forduláskor egy kis ellenállást érezhetünk, mivel az érintett terület, az ellenkező irányba próbálja majd húzni a gépkocsit. Ez még akkor is előfordulhat, ha az egyik gumiabroncs, az egyik oldalon, már kopott. A gumikopás arra utalhat, hogy a lengéscsillapítók koptatták el, mivel megnehezítik a gumiabroncs működését, Egy elhasználódott, vagy kopott lengéscsillapító hatással lehet a fékezésekre is. Kutatások bizonyítják, hogy ilyen esetben, 20%-al megnő a féktávolság, amit úgy vehetünk észre, hogy egy bizonyos haladási sebesség során, sokkal később áll meg az autó. Ezek mellett, a göröngyös és kátyús utakon nehezebb az autó irányítása, az autó leng és erős kopogó hangot ad ki. Romlik az úttartás, nő a megcsúszás esélye. Ilyenkor eljön az ideje, a lengéscsillapítók cseréjének, hogy biztonságos és kényelmes legyen az utazás, a magunk és utasaink, valamint még a többi úthasználó számára is.