AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Amit az olajcseréről érdemes tudni

Nagyon sokak, akik beszereznek egy személygépjárművet, nem számítanak arra, hogy ez nem csak azzal jár, hogy megtankolják, és közlekednek vele, hanem a fenntartása igényel még ezen kívül sok minden mást is, amit tanácsos megjegyezni, és persze gyakorolni is.

 

Milyen gyakran kell elvégezni?

 

Amit érdemes megjegyezni mindezekkel kapcsolatban, az a megfelelő karbantartás. Ebbe nagyon sok minden beletartozik. A legjobb, hogyha rendszeresen ellenőrizzük a kocsi minden részét, főleg azokat, amelyek létfontosságúak a biztonságunkat tekintve. Hogyha ezt nem tudjuk egymagunk elvégezni, akkor tanácsos, hogyha szakértői segítséget kérünk, és olyan emberekre bízzuk a feladatot, akik jártasak a témában. Hogyha pedig mi is meg tudjuk csinálni, akkor mindenképp tegyük meg időszakosan, és minden olyan helyzet előtt, amikor hosszabb útra indulnánk. Fontos, hogy ne mulasszuk el ezeket a dolgokat megtenni, mert nem csak a mi testi épségünk, hanem a másoké is veszélyben foroghat, ha elmulasztjuk. Az ilyen feladatokhoz szorosan hozzátartozik az olajcsere is. A régebbi autók esetében körülbelül 5 és 10000 kilométer között kellett lecserélni az olajt, azonban az újabb fajtáknál már elég, hogyha 15-20000 kilométerenként csináljuk meg. Mivel ez az érték minden autónál változik, mielőtt beszerzünk egyet, érdemes utánanézni, hogy annál a fajtánál mit javasolnak. Ennek utánanézhetünk a használati útmutató könyvecskéjében is, vagy hogyha nem rendelkezünk vele (ami gyakran megesik a másodkézből vásárolt autók esetében), akkor megnézhetjük az interneten is, vagy informálódhatunk olyan emberektől, akik értenek hozzá. A lényeg, hogy megfelelően hiteles forrásra bízzuk magunkat…

Az autó olajcseréje

Milyen olajra cseréljünk?

 

Amit mindezekkel kapcsolatban még meg kell jegyezni, az, hogy mindenképpen utána kell néznünk az olajcsere ideje mellett annak is, hogy milyen fajtára cseréljük. Ugyanis, hogyha nem az előírt fajtájú és minőségű olajt használjuk, akkor az károsíthatja a motort. Az is lényeges továbbá, hogy milyen viszkozitású olajt használunk, ugyanis a meleg nyári hónapokra nem ugyanaz javasolt, mint a hideg téliekre. Legjobb, ha a cserét egy szakember végzi, de hogyha értünk hozzá, vagy van olyan ismerősünk, aki jártas a témában, akkor otthoni környezetben is kivitelezhető ez a folyamat. Az a lényeg, hogy mindig számon tudjuk tartani, hogy mikor, mennyit, és milyen minőségűt kell használjunk.