AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Feszültség szabályzó választása.


Feszültség szabályzó teszi lehetővé, hogy az autó állandó feszültségű áramforrása, vagyis az általában 12 V-os akkumulátor mellett is az autó egyes alkatrészeihez ettől eltérő feszültségű áramot lehessen használni.

A feszültség szabályozó funkciója

A feszültség szabályozó az adott alkatrész optimális működéséhez szükséges feszültség létrehozásával nélkülözhetetlen alkatrésze minden autónak. A személyautókban az áramkörökben jellemzően az akkumulátor által biztosított 12 V feszültségű áram kering. Egyes alkatrészeknél, például a gyújtógyertyáknál ennél nagyságrendileg nagyobb feszültségre van szükség a gyújtószikra létrehozásához. A régi típusú, megszakítós motorok esetén 10-20 kV közt volt a működtető feszültség, ami fokozatosan növekedett, és mára elérte a 30 kV-ot. Mivel egy kV 1000 V-tal egyenlő, ez a feszültség mintegy 2,5 fél ezerszerese az akkumulátor alapfeszültségének. 


Keresse meg az autójához megfelelő feszültség szabályozót:


A feszültséget leginkább tartani kell

A feszültség szabályozó mégis leginkább azzal van elfoglalva, hogy a folyamatos 12 V feszültséget biztosítsa. Akkor is, ha az egyes alkatrészeknél ettől eltérő feszültség indukálódik, vagy az autó generátora más feszültségű áramot hoz létre. Ezzel a feszültség szabályozó gyakorlatilag az elektromos segédberendezéseket védi attól, hogy a nagyobb feszültség tönkre tegye őket. Egy hibás feszültségszabályozó szinte azonnal komoly zavart tud okozni az autó elektromos rendszerében, még akkor is, ha a nagyobb bajtól a biztosítékok megvédik azokat. Ezért meghibásodása esetén a feszültség szabályozó azonnali cseréje a legjobb megoldás.