AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kilóméteróra spirál választása.


Kilométeróra spirál segítségével mechanikusan mérhető az autó sebessége. A mintegy két méter hosszú speciális bowden a kerekek fordulatszámát viszi át a kilométerórában lévő tárcsára, amely a mutatót mozgatja egy számozott tábla előtt.

Kilométeróra spirál alkalmazása

Ma a kilométeróra spirált inkább csak motorkerékpároknál alkalmazzák, mert az újabb típusú autóknál elektromos jeladó juttatja el a szenzorral mért fordulatszámadatokat a kijelzőhöz. A lényeg, hogy a tengelykapcsolónál mért fordulatot, amitől a jármű sebessége függ, egy fogaskerék adja át a bowdennek, amely átvéve a forgást, továbbítja azt a kijelzőhöz.


Keresse meg autójához megfelelő kilométeróra spirált:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Ott újabb, immár nem mechanikus, hanem mágneses áttétel útján egy mutató jelzi ki a végeredményt. Vagyis ilyen módon láthatjuk a számlapon vagy kijelzőn, hogy hány kilométert tesz meg a jármű óránként, azaz mekkora a sebessége kilométer/órában mérve. Tekintse meg további kapcsolódó termékeinket is!

Kilométeróra spirál cseréje az autókban.

A kilométeróra spirált lehet ugyan javítani, cserélve a szakadt bowdent, illetve a megkopott csatlakozókat, de ennél az alkatrésznél jellemzőbb a csere. Hogy baj van a spirállal, annak a legbiztosabb jele, hogy ugrál a kilométeróra kijelzőjében a mutató. Ennek oka, hogy a kilométer-óra spirál állandóan tekeredik, ami előbb vagy utóbb az anyag elfáradása miatt oda vezet, hogy a spirál megugrik a saját tengelye körül. A másik leggyakoribb hibaforrás az, hogy a spirál és a tengelykapcsolónál található csonk nem csatlakozik jól a kilométeróra spirálhoz, kikopott, ezért nem a pontos fordulatszámot továbbítja, vagy időnként ez is megugrik. Előfordulhat még a bowden szakadása is, amitől teljesen meghal a műszer. Az egyes márkákhoz és típusokhoz eltérő kilométer spirál jár, ezért oda kell figyelni a beszerzésnél.