AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Külső bolygókerék választása.


Külső bolygókerék a neve a bolygómű legnagyobb átmérője fogaskerekének, amely a bolygómű szélén helyezkedik el. A bolygómű egy olyan erőátviteli rendszer, amely egy tengely meghajtással különféle fordulatszámok elérését teszi lehetővé.

 

A külső bolygókerék működése

 

A külső bolygókerék egy körívbe hajlított fogaslécként is felfogható. Egy bolygóműben mintegy kívülről fogja össze az egymáson gördülő, eltérő átmérőjű fogaskerekek mozgását. A bolygóművek több helyen is előfordulnak az autókban. Az egyik leggyakoribb, a differenciálműben, ahol a két egymástól független féltengely eltérő sebességű forgását kell lehetővé tenni, mivel egy kanyarodó jármű külső ívén futó kereke több fordulatot tesz meg a kanyarodás során, mint a belső íven futó. A külső bolygókerék, illetve a bolygómű automata sebességváltókban is használatos.


Keresse meg az autójához megfelelő külső bolygókereket:


A külső bolygókerék cseréje

 

A bolygóműben az egyes fogaskerekek és a külső bolygókerék a megfelelő kenés és a hatékony hűtés ellenére gyakran erősen felmelegednek és idővel megkopnak. Ezért a cseréjükre lehet szükség. A bolygómű valamennyi alkatrésze közül a külső bolygókerék az egyike a leggyakrabban meghibásodóknak. Egyetlen megoldás ebben az esetben a külső bolygókerék cseréje, ami – lévén, hogy egy bonyolult rendszer fontos alkatrészéről van szó – nem tartozik az egyszerű feladatok közé, hiszen akár hol van a külső bolygókerék, az egész rendszert szét kell szedni, hogy hozzá lehessen férni.