AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Aggódnak a dízelautók belvárosi kitiltása miatt

Pánik nincs, de nyugtalanság uralkodik a német szállítmányozási és taxivállalatoknál a dízelek belvárosi kitiltása miatt. A legnagyobb aggodalmuk az, hogy van rá esély: kivétel nélkül mindenkire tilalmat rendelnek majd el.

Támogatásra tartanak igényt

 

Továbbra is egészen elképesztő indulatokat vált ki a dízelbotrány Németországban: az egyik oldal teljesen „beleállt” a témába, azaz minél több kitiltást, szankciót alkalmazna a környezetre ártalmas autótípusokkal szemben, a másik viszont óvatosabban kezelné a problémát. A német szállítmányozási és taxivállalatok például nem zárkóznak el a dízelek visszaszorítása elől, ám segítséget kérnek: mentességet szeretnének kapni, illetve elérni azt, hogy az állam anyagilag vagy éppen kedvezményekkel támogassa az elektromos járművekre való átállásukat. A nyugtalanságuknak az ad alapot, hogy benne van a pakliban a teljes kitiltás a nagyvárosok esetében, amely mindenkire vonatkozna, ezzel pedig teljesen megbénítanák a munkavégzésüket. A német szövetségi közigazgatási bíróság döntését viszont be kell tartani, kérdés, mekkora mértékben.

 

Dízel

Nem egyszerű az átállás

 

A taxisok – elmondásuk szerint – jogosan emelték fel a szavukat, mert a döntés sértheti a mozgásszabadságot, hiszen nem tudnak egyik napról a másikra elektromos autókra átállni. Egyrészt jelenleg kevés az olyan villanyautó, amely alkalmas lenne a taxizásra, másrészt pedig a töltőhálózat sem elég fejlett sok nagyvárosban. A német taxi- és bérautó-vállalatok szövetsége mindenesetre az iparág mögé állt, és egyeztet a megoldásról. Amíg a taxisok vitatkoznak, addig a csomagküldő vállalatok megoldották a problémát: a Deutsche Post DHL és a Hermes folyamatosan állítja „csatasorba” elektromos furgonjait, 2025-ig pedig minden német nagyvárosban teljesen átállnak majd erre a közlekedési típusra.