AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A gumiabroncsok épségének fontossága

Sokan nem tartják fontosnak a gumiabroncsokat, nem szentelnek nekik nagy figyelmet, pedig nagy szerepük van, mivel ezek kötik össze a járművet az úttal és épségük lényeges hatással lehet a jármű teljesítményére is.

 

A gumiabroncs épségének megőrzése

 

Az új abroncsok vásárlásakor szeretnénk, ha azok sokáig szolgálhatnának bennünket. Az idő előtti csere bosszantó lehet, például ha az kilyukad. A gumiabroncsok épségére nagy hatással van még a vezetési stílusunk. Ezek nagymértékű kopásához hozzásegíthetünk a hirtelen és gyors megindulással, valamint azzal is, ha túl nagy sebességgel kanyarodunk be. A kerekek hosszantartó használata miatt, fontos, hogy mindig megfelelő legyen a bennük lévő nyomás. Amennyiben ez nem tökéletes, akkor a gumiabroncsok, sokkal előbb viselté válnak. A túl sok levegőnyomás miatt, főleg a középső részük fogja érinteni az úttestet, ami annak elöregedését okozza. Ellenkező esetben, ha kevés a nyomás, az a gumi külső éleire lesz kihatással és az rongálódik majd először. Ez nem csak a kerekek épségét befolyásolja, de a jármű kezelését és az üzemanyag fogyasztást is. Függetlenül attól, hogy mennyit használjuk az autónkat, érdemes havonta átellenőrizni gumiabroncsban lévő nyomást. Mivel az üzemanyagtöltő állomásoknál gyakran nincsenek vagy nem működnek a nyomásmérők, ezért ajánlott, hogy vásároljunk egy kis gumiabroncs nyomásmérőt, amivel rendszeresen el tudjuk végezni a mérést. A modernebb autókban, található egy megjelölés a nyomást illetően. Például a rendszeresen sok utas, vagy nehéz rakomány szállítására kerülne sor, akkor a gumiabroncsok nyomás növelésére van szükség, amit kompenzálni kell a hozzáadott súlyhoz.

A gumiabroncsok épsége

 

A gumiabroncs élettartamának meghosszabbítása

 

A különböző felfüggesztések és a kormányszerkezetek az autókon, melyek a kerekeket irányítják és melyek megfelelő irányba tartják, a gumibakokra vannak szerelve és ezek segítik a csendes és rugalmas utazást, még az egyeletlen felületeken is. Idővel a rudak és csuklók elhasználódhatnak, amik a gumiabroncs idő előtti kopását eredményezhetik. Ha ezek az alkatrészek hibásak, semmi értelme a kerekek igazításának, vagy az új gumiabroncs vásárlásának. Amennyiben rendszeres olyan úton haladunk, melyek különösen rosszak, sok lyuk van rajtuk, akkor gyakran ellenőrizzük át a járművünket és a gumiabroncsok helyzetét, mivel mindig egyenes szögben kell állniuk, párhuzamosan egymással. Ha a kerekek dőlésszöge nem megfelelő, akkor az is kihatással lehet az élettartamuk hosszára is.